Backpacken in de Alpen

Ik trok als begeleider van een backpackreis met Bootz (Ander Reizen) naar Les Alpes de Haute Provence, meer bepaald de vallei van de Chambeyron, op de Frans-Italiaanse grens . Acht dagen met tent en rugzak door de ongerepte natuur. Duurzaamheid en ecologisch bewuste keuzes als rode draad. In fysieke gezondheid, in voeding, in gebruikte materialen en in transport.  


Woke met aarde

Afvinken. Sinds de komst van social media is de wereld beland in een soort onmogelijke jacht naar de beste plekjes, de mooiste routes, de meest verborgen parels, bestemmingen die het tot de befaamde bucket lists  schoppen. De regelrechte gruwel als je’t mij vraagt. Wat gisteren nog een onbekend rustig idyllisch stukje groen was, verschijnt vandaag tot vervelens toe in je feed met “Het best bewaarde geheim van het Hageland” of “de 5 mooiste wandelroutes van Europa.” Geadverteerd uiteraard, of wat dacht je? Waag het niet om erop te klikken, of je krijgt diezelfde advertentie én gelijkaardige advertenties tien maal meer te zien. Een tergend fenomeen dat we aan de Zückerbergs van deze wereld te danken hebben. Het hoger doel van dit fenomeen is ongetwijfeld mensen de ultieme social media kick te laten beleven, zijnde het kenbaar maken op social media van het afvinken van dat bewuste bucket list item. “Zie mij hier.” En ook: “Nu kan ik tevreden sterven.” Keerzijde van de medaille is dat die mooie rustige plekken gedegradeerd worden tot een soort Instagram bedevaartsoord. Alles en iedereen gebruikt en misbruikt de planeet voor clicks. Waarom gebruikt een site (bijvoorbeeld een toeristische site) een titel als die met de 5 mooiste plekjes? Voor de clicks toch? "Heb je dat wel gevraagd aan die natuur", denk ik dan, "heb je wel consent?" De natuur wordt hier misbruikt voor eigen clicks. Me dunkt dat we hier toch even #wokemetdeaarde mogen poneren. Nu ja, nu de planeet toch naar de verdoemenis aan’t gaan is, kunnen we ons maar beter nog snel reppen naar die mooie plekjes en die restanten van gletsjers.


Paradijselijke plekken

Wie al eens goed geobserveerd heeft -dat kan op social media, dat kan in de echte omgang met mensen en dat kan een eigen beleving zijn- weet dat het echte genieten van de natuur in de verste verte niets te maken heeft met die ene locatie. Het kan even goed in het bos of veld in uw buurt of in uw eigen achtertuin. Of zoals in de soundtrack van The Beach, met Leonardo Di Caprio: “Paradise, it’s not a place you can look for. It’s how you feel for a moment in your life." (Orbital Beached).


Gewichtig doen over voeding


Zo gezegd zo gedaan, wij met onze rugzak en wandelschoenen op zoek naar een stukje moment in our life dat aanvoelt als het paradijs. Bestemming, het massief van de Chambeyron, een ongerept stukje Alpen op de Frans-Italiaanse grens. De komende dagen zullen we heen en weer over die grens wippen alsof het het net van een pingpongtafel is. De deelnemers hadden zich stuk voor stuk tot deze trekking laten verleiden omwille van het pittige, zelfvoorzienende karakter in onherbergzaam afgelegen gebied. Voor de deelnemers lag de uitdaging erin dat het eten voor 8 dagen van bij de start moest meegezeuld worden. Ik, begeleider van de bende, droeg naast de rugzak ook de verantwoordelijkheid om te bepalen wat er in die rugzak zou gaan. Ik moest de inkopen doen. Teveel gewicht zou me wellicht niet in dank afgenomen worden, maar te weinig eten nog minder. Om het eten zo gezond mogelijk te maken, wilde ik veel vers meenemen, maar hoe lang is dat houdbaar als het warm weer wordt? De reisorganisatie (Bootz) gaat prat op ecologisch bewust reizen. Mijn persoonlijke overtuiging als ecologisch bewuste sportcoach is dat duurzaam reizen ook zo veel mogelijk natuurlijke en zo weinig mogelijk bewerkte voeding omvat. De slechte suikers – je weet wel, de suikerwafels, pot choco, confituur - eruit, verse groenten en fruit, gedroogd fruit erin. Noten, zaden en pitten zou in bijna elke maaltijd zitten. Het gevolg was wel dat ik een kleine 2 kilo per persoon boven het richtgewicht uitkwam. Toen we bij het vertrek al het eten uitstalden om het te verdelen over de rugzakken - "Moet? Dat? Er? Allemaal in?" - deed ik nog snel een prevelgebedje in de hoop dat ze me dankbaar zouden zijn voor de verse keuken en me niet zouden afrekenen op dat extra gewicht.

Bij het achterlaten van de camionnette werd er volledig in lijn met de verwachting aardig wat gedold over het gewicht van de rugzakken. De gebruikelijke lachbuien “ik krijg dat niet opgeheven” waren op de afspraak. Het grote voordeel van dat zelfvoorzienende concept is dat je rugzak elke dag weer wat lichter wordt. Alles wat we opeten, moeten we niet meer dragen. Op dag 4 zullen we in het enige stukje bewoonde wereld van de trip passeren en kunnen we eventjes baden in luxe: een pension met restaurantje, bed, douche en afval dumpen.

't Hof van 't Leve

Aangekomen op de eerste kampeerplaats hadden we zicht op de prachtige vallei die het decor voor de volgende dagen vormde. Een prachtige groene vallei, geflankeerd door toppen aan weerszijden, toppen getooid met tot de verbeelding sprekende namen als Tête Dure, Col de Portiolette en Cab de Orenaye. De komende dagen zullen we achter die toppen verdwijnen, op zoek naar een mooi bergmeertje om de tent bij op te slaan en via een volgende bergpas weer zicht te krijgen op deze prachtige vallei. We snoepten van een aperitiefhapje en kookten couscous bomvol verse groenten. Met de bananen, granola, chocolade en verse eieren maakten we een heerlijk soort gebak als dessert. “Dat is precies ’t Hof Van Cleve”, zegt er iemand. “Dat is eerder ’t Hof van ’t Leve”, pareert iemand anders.



Na een dag wandelen door deze mooie vallei kwamen we dan eindelijk aan het eerste bergmeer van de tocht. Een fantastisch mooie blauwe parel, langgerekt tegen een frisgroene flank. Het was een adembenemend mooi zicht, zo eentje waar iedereen om beurt een foto van wil nemen om de schoonheid ervan vast te leggen, goed en wel wetende dat de foto nooit de magie uitstraalt die je op dat moment ervaart. Het strafste was dat het logboek aangaf dat we over amper een kilometer een zo mogelijk nog mooier meer zouden tegenkomen, wat tevens de bivakplaats zou worden. Datzelfde logboek zei ons ook dat het aan dat tweede meer rustiger zou zijn. Dat het mooier was, was niet gelogen. Of het ook rustiger was?  Dat leek ook werkelijkheid te worden, tot we tijdens het avondeten plots een groep van zo’n 50 uitgelaten jongeren aan de horizon zagen afdalen naar het meer, allemaal uitgerust met werptentjes. Gelukkig ging de bende wat verderop hun dorp opslaan en zorgde een plooi in het landschap er op wonderbaarlijke wijze voor dat hun feestgeluid aan onze kampeerplek nauwelijks hoorbaar was. De avond viel, maar we waren nog fris, het was tenslotte nog maar dag twee. We sjouwden onze slaapzakken naar buiten en legden ons samen buiten, we staarden naar de duizenden sterren boven ons hoofd en mijmerden weg bij rustige babbels over de dingen des levens. 




Blown away. Omvergeblazen door zoveel pracht. En door de wind.

Waar de tweede dag een spreekwoordelijke walk in the park was, beloofde dag 3 pittig te worden, een belofte die waarheid werd. De eerste helling van de dag was lang, stenig, soms rotsig, en op het einde steil. Iets met venijn en en staart. Een familie berggeiten had een vermakelijk theaterstukje voorbereid voor de koplopers, zodat het wachten op die eerste col opgesmukt werd. Of de scenarioschrijvers van Thuis er voor iets tussen zaten was niet geheel duidelijk, maar onder de mannetjes werden kopstoten uitgedeeld alsof we richting de seizoensfinale gingen.

De tweede klim van de dag had een klassieker in petto. Van onderaan zag het er veel minder zwaar dan die eerste klim uit. In een wip zouden we dat varkentje wassen. Maar dat was natuurlijk, of wat had je gedacht, buiten die verraderlijke tweede knik gerekend. Heerlijk toch, hoe je voelt dat iedereen uitkijkt naar die top, stap per stap aftelt, bij de laatste haarspeldbochten verdappert … om dan plots te zien dat de klim nog veel verder stijgt en dat we nog niet eens halfweg zijn. Op ieders gezicht zie je diezelfde opeenvolging van emoties en grimassen: Eerst vijf seconde van ongeloof (zie ik dat nu goed?),  dan vijf seconden van ontgoocheling (moed in de stapschoenen), vervolgens een zucht, een korte pauze (efkes herpakken, een slokje, een reepje, een pitstop) om dan met een vastberaden zij het iets minder voortvarend dan aan de voet terug aan te zetten.

In de vallei aan de overkant waait de wind strak en vanuit alle richtingen. Helemaal terug beneden is het zoeken naar een punt in het terrein waar we een beetje beschut voor de wind even kunnen rusten. Gevonden! Een plekje tussen wat kleine groene bultjes, ideaal voor een kleine snack en pauze. Het is stiller dan bij vorige pauzes. Ogen vallen spontaan dicht en een nieuwsgierige marmot komt even piepen. De stilte en de gesloten ogen zeggen veel over de tol van de twee zware klimmen. Of de powernap voldoende was om weer en vooral wind te trotseren, konden we al snel aan den lijve ondervinden. We moeten nog een pas over richting de volgende kampeerplaats. De wind staat zo strak dat we moeite hebben om het pad te houden. De windstoten waren zo hevig dat we moeite hadden met het pad te houden. Heerlijk toch, hoe bijna elke mens bij zo’n immense wind in zo’n soort high beland. Dat zalige gevoel van even in de wind te gaan hangen boven op de col. Kaakspieren die je niet meer onder controle krijgt, zo hard waait het. Je wangen leiden eventjes een eigen leven en flapperen wat af. Probeer maar eens een normaal gezicht te trekken voor de foto als het zo waait. Lang leve de elementen! Het is daar dat we voelen dat we niet meer zijn dan een klein onderdeel van de natuur en dat we als kleine garnaal onderhevig zijn aan de grillen aan de elementen.

Terwijl de deelnemers de tenten opslagen aan de rand van en meer, loop ik even de berg op voor één van de heerlijkste dingen die er bestaan, een dringende boodschap droppen met zicht op de prachtige bergen. #poohwithaview. Onbetaalbaar ontlasten. Hemels!


La vache qui rit. 

Op dag vier worden we op een heel andere manier met de wetten van de natuur geconfronteerd. We zijn afgedaald tot een hoogte waar ook koeien zitten. Onze picknickplaats is een drinkplaats voor koeien, waar we ook wat water kunnen nemen en de kleren even kunnen spoelen. Terwijl we rustig onze rugzakken uitdoen en onze spullen uitpakken voor het eten, komen de koeien één voor één naar de drinkplaats. Etenstijd! De kudde heeft exact dit uur uitgekozen om te komen drinken en ze eisen het recht op om voor ons aan tafel te gaan. Vijftig? Tachtig? Alleszins véél koeien. Wij erkennen onze meerdere, schuiven iets hoger de helling op en laten de koeien één voor één rustig drinken. We mogen in de stad dan wel denken dat de wereld van ons is, maar de natuur wijst er ons hier heel subtiel op dat de wereld niet alleen van ons is.


Halfweg de tocht daalden we terug tot 1500 meter, naar een uiterst gezellig authentiek pension in het kleine bergdorpje Saretto. Daar laafden we ons aan alle geneugten des levens. Een douche, een bed, voetjes onder tafel voor lekkere pizza’s, een terrasje met strandstoelen om in te verpozen en een stopcontact om de apparaatjes weer op te laden. De zon stond zoals ze rond aperitiefuur hoort te staan, recht in jeglas rosé en lichtjes prikkend in de ogen, met zo’n warme gloed op je huid zonder te heet te zijn. Over het terras zoemt de perfecte soundtrack met Neil Young, Black Pumas, Sault en Arlo Sparks. Het leven was er traag, ontspannen, relaxed. De bediening was traag, en achter de toog hing en ietwat hilarisch prentje met “Employee of the month” en een foto die niets leek gemeen te hebben met personeel van een gezellig, authentiek bergdorpje. Een tafel verderop was een trio uitzinnig enthousiast. Hun bestelling trail schoenen was net aangekomen met een grote Zalandodoos. 

Schilderachtig kamperen doe je zo

Na een verkwikkende nachtrust trokken we de volgende dag weer verder. We lieten de beschaving achter ons, voor opnieuw enkele dagen door onherbergzaam gebied te trekken. Dag 5 had een bivakplaats in petto die niets minder was dan een schilderachtig decor waar we allemaal stil van werden. Wanneer ’s avonds de zon al achter de bergen verdween, schoven we met onze koffie en thee naar de overkant van het meer, waar de zon nog een tijdje stond. Gezeten op een rots, genoten we ruim een half uur lang, quasi stilzwijgend, overmand door deze prachtige zonsondergang. Paradise is not a place you can look for, it’s a moment in your life. Wel, dit moment op deze plek zal er niet ver af zijn. 

Voor het vertrek had ik aan de deelnemers gevraagd om hun 5 favoriete liedjes door te sturen, waaronder hun favoriet traag nummer. Bij die zonsondergang hebben we die trage nummers opgezet. Het moment waarop het laatste nummer stopte en enkel de stilte nog over bleef, de zon nog net niet achter de horizon en iedereen muisstil, dàt was magisch.

 

foto Hélène Dolfen

foto Sven Vergeylen

Alsof het niet op kan, kwamen we in de resterende dagen nog meer van die wondermooie blauwe meren tegen, net als cols en vergezichten. Omdat we voor lagen op schema, konden we een extra lus doen. Dat is altijd wel leuk, want ongepland betekent ongekend, onzekerheid. Het pad dat op de kaart stond was er niet. Met de nodige navigatievaardigheden kon je wel via een aaneenschakeling zien van een kam, een top, en een meertje en zo inschatten hoe het pad zou moeten lopen. Het gebied lag vol grote en kleine stenen, allemaal meegesleept door lawines of gletsjers. We hobbelden en kropen over het rotsveld. Het meertje onderaan de flank had een ander blauw dan de andere meertjes. Het was het blauw van smeltijs. De wand ernaast leek van op afstand een gewone flank bezaaid met stenen, maar het was een gletsjer. De kaart bevestigde dat. Wanneer we korter bij gingen, zagen we de kristallen van het ijs. Over de hele breedte van de wand sijpelde water naar beneden. Met de opwarming van de aarde kondnen we niet anders dan denken dat het hier niet zo warm hoort te zijn. De twee geologen in de groep waren hard met hun stelling: “De aarde herstelt zich wel, de soorten die erop leven misschien niet.” Eventjes is dat paradijs ver weg. Heel ver weg. We laten de gletsjer en de bijhorende gedachten voor wat ze zijn en trekken verder.

Foto Sven Vergeylen

Op de laatste echte wandeldag – de dag afdalen tel ik niet mee – worden we nog een laatste keer verwend met prachtige meertjes en verrassende vergezichten. De mooiste top en bijhorend fenomenaal zicht 360° rondom werd netjes bewaard tot het einde van de dag. De rugzakken zijn intussen 6 kilo lichter en dat zie je op alle mogelijke manieren aan de lichaamstaal. De spreekwoordelijke rugzak, die zit dan weer gevuld met prachtige herinneringen, en ook dat zie je aan de lichaamstaal


De Fitter&Fitter touch: Mijn rol als begeleider? 

Na 20 jaar als trainer actief te zijn (atletiekclub, oriëntatieclub, sportonderrichter Defensie en oprichter Fitter&Fitter) wordt sportieve outdoorreizen begeleiden een nieuw luik in mijn activiteiten. Het was dus ook voor mij wel zaak om dat goed aan te pakken, met het oog op volgende opdrachten. En wat doet ene begeleider zoal op zo'n reis? Wel ja, je kan dat de HR-manager van de groep noemen, die zich om het wellzijn van de groep en van iedereen in de groep bekommert, maar die tevens als ervaringsdeskundige kennis deelt.

Ik tracht er dezelfde overtuigingen als fundamenten in te steken en door te geven aan deelnemers. We hebben alle dagen een opwarming gedaan, statische en dynamische stretching, omdat het lichaam afziet op zo'n lange zware tochten. In die sessies hebben we oefeningen per twee gedaan, omdat dat de sociale interactie in groepen een boost geeft. Opwarming en stretching maken deel uit van verstandig en dus ook duurzaam sporten.


Ik heb, ik geef het toe, ietwat maniakaal, bezig geweest om van het eten een hoogtepunt te maken, met een grote nadruk op ecologisch bewust en gezond eten. Ik had verpakkingen klaargemaakt alsof het Hello Fresh pakketten waren. elke maaltijd in een aparte zak, bevatte alle ingrediënten en op de zak stond het recept in 't kort. Om een voorbeeld te geven: in een zak zat voor een currygerecht de teentjes look, een vooraf gemaakt kruidenmix met kurkuma, limoenblaadjes, een stukje gember, een brikje kokosroom, een klein potje sesamolie, gedroogde mango en vooraf geplette cashewnoten. Pijnboompitten, zonnebloempitten en pompoenpitten heb ik voordien geroosterd en in de zakjes van de maaltijden klaar gestoken. In het kader van ecologisch bewuste voeding heb ik voor zo weinig mogelijk vlees gekozen (1x wat spekblokjes), een keer vis uit blik, en voorts vooral zoveel mogelijk verse voeding (in de mate van het mogelijke). In het kader van duurzame gezondheid (bewerkte suikers zoals suikerwafels, confituur, frisdrank, en zoveel meer, zijn de regelrechte oorzaak van diabetes, obesitas, ontstekingen en veel meer andere aandoeningen) heb ik zoveel mogelijk bewerkte suikers vervangen door natuurlijke suikers (fruit, gedroogd fruit), heb ik zoveel mogelijk zaden, noten en pitten toegevoegd.

Daarnaast heb ik me veeleer als sportcoach geprofileerd en niet als gids. In plaats van weetjes over de regio heb ik tijdens didactische momenten uitleg gegeven over het gebruik van stokken, over techniek voor afdaling en dergelijke meer. Als 'leider' heb ik me ook ontfermd over de sociale interactie in de groep. Dat is enerzijds een beetje als animator of moderator optreden, anderzijds als organisator, maar ook bezig zijn met ieders welzijn. Voelt iedereen zich goed, waarmee je het fysiek goed voelen kan bedoelen (Goed geslapen? Geen blaren of blessures? Vermoeid?), maar ook het mentale/sociale welzijn in de groep. 



Huttentocht Rila & Pirin, puur avontuur en een overdosis natuur

Bulgarije is de Alpen niet, en de Alpen zijn Bulgarije niet. Als reisbegeleider trok ik met een bende Bootz-jongeren naar het Rila- en Piringebergte. Een prachtig en bij wijlen ontroerend avontuur vol gletsjermeren en geluk.

Verhuizen naar de tuin om de crisissen te overleven? Of is het een statement?

De recente crisissen (corona, klimaat, energie) laten zich op vele manieren voelen. Het noopte me om drastische beslissingen te nemen om financiële problemen te vermijden. Ik verhuisde naar de tuin en verhuur mijn kamers om de energiecrisis te overleven. Als is het niet enkel om financiële redenen...

Switch! Heroriënteren. Als freelancer aan de slag! Maar waar?

Corona heeft me doen heroriënteren. Een sabatjaar was nodig om uit te zoeken hoe zowel mijn zaak na Corona kon blijven bestaan als wat ik zelf wil doen voor de kost. Een koerswijziging was nodig. Et voilà, een nieuwe weg als freelancer in communicatie en organisatie is een feit, of alleszins een poging tot ...

Corona dwong oprichter Bart om de werking van Fitter&Fitter grondig te herbekijken.

Corona dwong oprichter Bart om de werking van Fitter&Fitter en dus ook zijn werk grondig te herbekijken. De hele organisatie werd dooreengeschud door Corona. Bart neemt je mee in het proces dat heroriëntering is, en hoe arbeidsongeschikt zijn (burnout?) als zaakvoerder geen walk in the park is.

Fietsevent Ronde van België (CMI): It's a paradise. It's not a place you can look for. It's a moment in your life!

Laat je niets wijsmaken, de Ronde Van België is géén fietsevent. Hoe hard de organisatoren ook hun best doen om het zo te laten uitschijnen, dat is het niet. Wat het dan wel is? Ik promoveerde mezelf vrijpostig tot vliegende reporter en fladderde gedurende drie dagen doorheen het peloton om uit te vissen wat het dan wel was, en ik kwam terug met een doos vol verhalen.

Rocky Challenge, Mountainbikeweekend met Count Me In

Een veertigtal mountainbikers waagden zich aan het eerste MTB-weekend van Count Me In. Het beloofde drie dagen vol avontuur, plezier, gezelligheid en vriendschap te worden. Ook ik was van de partij, en zoals dat gaat wanneer ik ergens heen ga, maak ik daar graag een verhaal van :-) Zo ook nu...

Een geslaagde avontuurlijke tocht à la Kamp Waes als sportdag en teambuilding

Vandaag organiseerde Fitter&Fitter een sportieve teambuilding voor VEKA, het Vlaams Energie en Klimaat Agentschap. ‘Iets à la Kamp Waes’, hadden ze gevraagd. Ik was op slag in mijn nopjes. Lees hoe onze groep een uitdagende teambuilding tot een goed eind bracht.

Fitter&Fitter coach Bart fietst de Marmotte

In 2020 vroeg mijn goede vriend Dries of ik de Marmotte wilde meerijden. Ik kende die fietstocht niet en zei in volledige Pipi Langkousstijl: "Ik ken het niet, dus ik weet niet of ik het kan, maar da's goed, het zal wel lukken." Het werd een jaar waarop de fiets een prominentere rol kreeg in mijn leven. Lees hier het, nou ja, euh, "uitgebreide" verslag. :-)

What I talk about, when I talk about preparing de Marmotte

Murakami schreef een bestseller over waar hij tijdens het lopen aan dacht. Bart, trainer-oprichter van Fitter&Fitter, rijdt op 4 september de befaamde Marmotte Granfondo en waande zich een Murakami op de fiets. Lees hier het verslag van de voorbereiding.

Het moeilijkste aan personal training geven is omgaan met de zware emoties

Personal training geven geeft vaak voldoening. Je vormt samen met de klant een hecht duo om samen stap voor stap sterker en fitter te worden. Je deelt de goede momenten van progressie. Maar het is soms ook heel moeilijk. Soms nemen emoties de bovenhand.

5 tips om een betere en blessurevrije loper te worden.

Lees hoe veel lopers worstelen met loopblessures en ontdek met 5 tips hoe jij blessures kan afhouden. Blijf blessurevrij, word sneller, sterker en verbeter je houding met deze tips.

Buiten komen houdt je gezonder deze herfst en winter, niet alleen tegen Corona

De Morgen kopte dit weekend, in het kader van Corona, dat we meer moeten buitenkomen. Ik viel van mijn stoel en kroop er vervolgens weer op. Aha, juist, voor al de rest mogen we binnen blijven, maar voor Corona moeten we meer naar buiten. De wereld op z’n kop. Buiten komen is de max!

REWIND (2013): Stabilisatietraining voor lopers: Trainen voor een sterk lichaam

Lopers worden vaker geplaagd door blessures dan hen lief is. Wanneer het om een eenmalige blessure gaat is het niet zo'n ramp, maar meestal komen blessures terug en blijven ze terug komen. Niet zelden duik je bij een blessure vaak van de ene in de andere blessure. Je raakt er wel eens moedeloos van. Stabilisatietraining vormt een onderdeel van blessurepreventie, maar hoe begin je eraan?

REWIND (2012) Looptechniek: het belang van Core stability

De Keniaanse Jeptoo behaalde zilver op de marathon op de olympische spelen. Het laatste wat je van haar kan zeggen is dat ze niet kan lopen.En toch durven kwatongen dat wel in twijfel trekken bij het zien van haar loopstijl. Sterke overpronatie, knieën die heel hard naar binnen knikken en een onderbeen dat naar buiten wordt geslagen. Maar wel zilver op de spelen. Ze levert er alleszins stof tot discussie mee.

REWIND 2012: Looptechniek: Lopen is geen kinderspel

Lopen, we kunnen het allemaal. Het is kinderspel. Letterlijk. Van zodra we rechtop kunnen staan, proberen we te lopen. En van zodra we kunnen lopen, doen we het alsof het een lieve lust is. Lopen lijkt zo eenvoudig dat we er niet meer bij stilstaan. Of toch niet? (artikel uit 2012, geschreven door Bart Delobel, oprichter van Fitter&Fitter)

Als personal coach maak je sprookjes mee vanop de eerste rij. En je draagt er op de koop toe nog aan bij.

De transformatie van iemand die 10 of 20 kilo verliest door een sportievere en gezondere levensstijl, is eindeloos veel groter dan louter die getalletjes van de weegschaal of prestatie. Het zijn verhalen van openbloeien, van leren geloven in zichzelf, van mentaal sterker worden,... Als coach ben je de bevoorrechte persoon die deze stuk voor stuk prachtige verhaaltjes van kortbij mag meemaken. En dat vind ik waarlijk fantastisch.

Corona: Trek uw mondmasker uit en uw buitensportkleren aan. Dat is solidariteit!

De wereld is de pedalen kwijt. Corona doet de hele wereldpolitiek wild om zich heen slaan. We verstoppen ons letterlijk en figuurlijk achter mondmaskers om de grotere problemen en daarmee onze verantwoordelijkheid en ons falen te ontlopen. Tientallen andere welvaartsziektes richten al jaren meer schade aan dan het C-virus. Ondertussen gaat de planeet in ijltempo naar de vaantjes gaat. Toch zijn we enkel in staat ingrijpende maatregelen te treffen voor Corona. Waarom toch?

REWIND (2013): Looptechniek tot op het bot ontleed

Hoe belangrijk is de loophouding en -techniek voor een loper? Wat is een goede houding en waarom? Hoe belangrijk is de houding van mijn armen en waarom kan het vasthouden van een gsm of drinkbus leiden tot een minder efficiënte houding en misschien zelfs tot een blessure? We ontleden de loophouding tot op he bot en geven je tips voor een goede houding.

Fitter&Fitter aan de elektrische deelbakfiets: Fly me away to a fit and sustainable future

Leuven, de stad die Europees goud won als groene stad, biedt vanaf juli elektrische deelbakfietsen aan. In juni mocht Fitter&Fitter deze bakfietsen al uittesten. En of we daar blij mee waren! Zeg nooit zomaar bakfiets tegen een bakfiets. Een bakfiets is een feest, tenminste als je eigenaar bent van een jonge, speelse geest.

REWIND (2012): Trail, de alternatieve wind door het looplandschap

In 2012 voorspelden we voor het looptijdschrift Zatopek dat trail een enorm hype zou worden. We schreven er een artikel over. 7 jaar later is het looplandschap voor goed veranderd, en daar zijn we blij om.

Karen traint voor Marathon du Mont Blanc met core, kracht en techniek

Na jaren vol trails, marathons en ultra's, neemt Karen dit jaar deel aan de Marathon du Mont Blanc. Vroeger werd ze vaak geplaagd door blessures. Met een uitgebalanceerde training met aandacht voor core stability, krachttraining en techniektraining willen we samen van dit verhaal een succes maken.

Personal training: anders dan anders.

Ken je het gevoel dat een kinesist of voedingscoach je oefeningen of huiswerk meegeeft en dat je er keer op keer niet in slaagt om dat te doen? In personal training gebeurt vaak hetzelfde en dus zochten we andere manieren om ervoor te zorgen dat mensen hun doelen bereiken. Lees hier hoe!

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x