Dat draaide toch even anders uit dan verwacht! Of hoe een bergwandelreis begeleiden meer is dan zomaar wat gratis op vakantie

We waren amper één uur vertrokken op onze 8-daagse bergwandeltocht, wanneer één deelnemer al achterop bleef en feller aan het hijgen was dan wat je zou verwachten bij deelnemers aan een dergelijke tocht. Het was al snel duidelijk dat reisbegeleider kan uitdraaien op iets heel anders dan wat sommigen 'gratis vakantie' noemen. Daar liep ik dan, met een bovenkamer die liever wat wilde genieten van de eerste vergezichten, maar noodgedwongen zeven versnellingen moest hoger schakelen. De gedachten die door mijn hoofd vlogen waren er niet naast. "Kan ik iemand na nog geen twee uur wandelen terugsturen? Moet zij dan een week op hotel, ergens logeren, moet ik zorgen dat ze een ticketje (trein, vlucht?) naar huis kan nemen? Moet ik met har terug naar de start en al onmiddellijk de groep alleen laten en hen achteraf weer inhalen? Ik zie het toch juist, als zij op deze opwarmer nog niet mee kan, dat is het toch ondoenbaar, of ben ik nu zo mis?" Het liefst van al zou ik een tweede en een derde mening vragen, maar na nog geen twee uur wandelen, ga ik echt niet aan een andere deelnemer vragen wat die ervan denkt. Ik sta helemaal alleen en zal een beslissing moeten nemen en wel nu. "Neem ik haar mee of niet, en wat als ik haar meeneem?" We kennen allemaal die heerlijk onbevangen quote en levensfilosofie van Pipi Langkous, "ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan." We hadden een Pipi in de groep, en de befaamde levensfilosofie was zonet als een losgeslagen rots in ons gezicht geland.


Sneeuwvelden in de zomer zijn altijd mogelijk gevaar. 

De uitzichten zijn vaak onbetaalbaar mooi.

Veel verse voeding en krachtvoer is mijn dada op bergwandelreizen.


In mijn hoofd begin ik de volledige week te overlopen. Ik ken de route quasi uit mijn hoofd. Ik weet dat we vanaf de eerste col geen bereik meer hebben (telefoon, mobiele data) en dat ik enkel nog walkie-talkies en en sateliettelefoon heb. Gelukkig heb ik aan het kantoor vooraf gevraagd of ze walkie-talkies kunnen aanschaffen, want dat hadden ze niet, en in een berggebied zonder gsm-dekking vind ik het noodzakelijk om dat mee te hebben. De medereizigers maken plezier en willen met me babbelen, kennismaken, vragen benieuwd nar hoe de volgende dagen eruit zien. Ik mag me echter niet verliezen in die gesprekken, maar ik moet in allerijl nadenken en beslissingen nemen en dit zonder te kennen te geven waarover ik nadenk. Haar terugsturen vind ik heel erg ingrijpend, ze is tenslotte nog maar 19 en heeft en flinke som betaald voor deze reis. Ik overloop de optie om haar mee te nemen en alle consequenties. "Oké, op dag twee kan ze een stuk inkorten, maar dan moet er iemand met haar mee. Op dag drie kan ze een alternatieve, gemakkelijke route doen, maar dan moeten er toch twee anderen met haar mee. Dag 4 is als dag twee, lukt wel met een stukje inkorten. Dag 5 is er een alternatief via een grindweg, maar moet er weer minimum één andere persoon met har mee. Dag zes is geen probleem. Dag 7 lijkt me onmogelijk, tenzij ze op enkele dagen tijd enorme progressie heeft geboekt in techniek, durf en conditie. Alternatieve routes zijn er niet voor die dag zeven. Op dag 4 hebben we 's avonds bereik, dan slapen we in een berghut. Daar heb ik tijd om alle scenario's opnieuw te bekijken en na te gaan of er transport mogelijk is vanuit dat dorpje naar de andere kant van de Alpen. Eenvoudig zal dat niet zijn, want, zoals ik vooraf gecheckt had, ruim vier uur rijden met de auto." De cruciale vraag die zich stelt is, als ik haar meeneem, of we op dag 6 vast komen te zitten zonder oplossing of niet. En wat dan? Wat als er van daar geen oplossing is? De hele tocht teruglopen naar dag 4, 2 en 1?

Op foto lijkt het vaak erg makkelijk, tot je dar staat en de afgrond naast je ziet, in combinatie met de opgestapelde vermoeidheid in je hele lichaam, na 7 dagen met die zware rugzak zeulen.


In zekere zin wrijf ik ook wel een beetje in mijn pollekes. Ik geef heel graag les. Techniek. Sneller afdalen, goed gebruik van de stokken om krachten te verdelen over armen en benen. De precaire situatie geeft me groen licht om fel in te zetten op die lesmomenten en op het belang van goede vaardigheden.

Als we de groep bijna elke dag moeten opsplitsen, is dat dan wel nog verantwoord, want dat wil zeggen dat ik elke dag enkele mensen aan hun lot overlaat? Ik heb een EHBO-kit bij, maar geen twee. Wat als er met hen iets gebeurd? Moeten we dan het hele eetplan omgooien? Je kan immers niet zeggen dat iedere groep een half blok maïs en een half blik linzen meeneemt. En als er elke dag andere groepsleden met haar mee moeten, gaan die personen dat wel willen? Zij hebben immers ook voor die reis betaald. Hoe ga ik dat alles communiceren aan de groep? Gelukkig heb ik de afgelopen jaren nogal wat boeken verorberd over (verbindende) communicatie, groepsdynamiek en andere onderwerpen die hier van pas komen. Wat als er enkelen zijn die geen gemakkelijkere route met haar willen doen? Ik kan toch niet een andere persoon alle dagen met haar de kortere route laten doen? Ik had me alleszins de start van de reis anders voorgesteld.

We passeren de eerste col en ze, onze achterblijver, blijft nog meer achter. In zekere zin ben ik daar blij om, want het laat er wat mij betreft geen twijfel over bestaan dat ze niet mee zal kunnen en dat vergemakkelijkt de beslissing. Tijdens die eerste etappe lopen we veel vertraging op. Teveel. We komen op de bivakplaats aan rond 18.40 in plaats van ruim 16.00. Dat betekent dat er die avond heel snel moet gehandeld worden. Snel tenten opzetten, snel koken en eten. Nauwelijks tijd voor persoonlijke hygiëne of voetverzorging. De deelnemers zijn vermoeider dan nodig, vanwege de extra uren met rugzak op. "Dit is echt niet goed," besef ik. Bergwandelen en kamperen kan maar succesvol zijn als er 's avonds tijd is om te ontspannen, rusten, recuperatie, persoonlijke hygiëne, voet- of wondverzorging, en vooral, genieten van het bergleven. Als we dit alle dagen zouden voorhebben, zal de pret snel weg zijn en plaats maken voor opgestapelde vermoeidheid, die frustraties, spanningen en risico's met zich meebrengt. De zon is inbtussen al achter de bergen en ik moet 'de boodschap' nog brengen. Ik val direct met de ontnuchterende boodschap in huis: "Op deze manier zal het niet lukken. We moeten nu, vanavond of morgenvroeg beslissen hoe we als groep met die situatie gaan omgaan en elkaar helpen, met alternatieve routes, of dat we zonder haar verder gaan." De groep beslist om ervoor te gaan. We beslissen direct wie op dag twee zich opoffert en op dag twee beslissen we over dag drie.

Er ligt nog veel sneeuw in de bergen, wat verschillende cols moeilijker maakt. En trager. Op dag drie was iedereen die meeging het erover eens dat die etappe onmogelijk was geweest voor onze jonge meid. "Oef, ik voel me gesterkt in mijn beslissing." De groep gaat ontzettend goed om met de situatie. Iedereen doet zijn deel om het te doen slagen. Zij die de kortere route doen, beginnen al water uit het meer te filteren, snijden groentjes, koken soep, zodat de anderen hun tent kunnen opzetten. Twee deelnemers komen na die korte route de groep nog tegemoet om een stuk gewicht over te nemen.

De charme van bergwandelen is genieten van de mooie uitzichten en meren. Als begeleider moet je erover waken dat de tocht niet zodanig zwaar is dat het genieten erbij inschiet.

Aan het einde van dag vier komen we terug in de bewoonde wereld. Een gezellige Italiaanse refuge. Na 4 dagen met zware rugzak en slapen in tenten, is die refuge ideaal om even een terrasje te doen, een frisse douche en even te bekomen. Helaas zat dat er voor mij niet in. Ik moest aan de bak. Op een kleine twee uur tijd moest ik alle mogelijke alternatieven proberen uit te zoeken. Dag vijf en zes zou  ze nog meekunnen, maar dan zit ze vast. Kan ze dan terug afdalen nar deze refuge en van hier met openbaar vervoer tegen dag ach aan de Franse kant van de Alpen geraken, en zo ja, wat kost dat, waar trein, bus, taxi? Die denkpiste werd me uit het hoofd gepraat door de uitbaters. Onmogelijk. Snel ook even contact opnemen met het kantoor in België om te vragen wat er financieel kan en wie welke kosten draagt. In die twee uur tijd -bij het avondeten zou ik een beslissing moeten hebben, want na het eten vliegen sommigen misschien direct in hun bed, of in de biertjes- zou ik ook elke deelnemer even individueel willen spreken over hun gevoel, hoe zij de groep aanvoelen. 8 individuele gesprekken, bovenop dat hele geregel. Samen met de uitbaters van de refuge komen we tot een plausibele oplossing. Op dag zeven kan zij een andere richting uit dan de groep en van daar naar een andere refuge, ook al in Frankrijk, en van daar is het niet ver naar de aankomstplek van dag acht. Een oplossing lijkt in de maak. Maar nu komt er nog een tweede heikel punt. Onze benjamin van de groep kan ik toch niet alleen naar daar sturen? Er moet iemand mee. Voor mij was het wel duidelijk wie dat zou worden. Er was één deelnemer die elke dag zelf had gekozen om de korte route mee te doen, en bij de facultatieve beklimmingen stuurde hij zijn kat wegens hoogtevrees of schrik om de groep op te houden. Ik kan me niet inbeelden dat iemand anders z'n laatste twee dagen zou moeten opofferen, dus beslis ik dat hij ons ook zal verlaten na dag zes. Ik ben behoorlijk overtuigd dat hij wegens hoogtevrees dag zeven niet zal aankunnen als dat hij de meest voor de hand liggende persoon is om met onze jonkie mee te gaan. 

Goede of slechte daalcapaciteiten kunnen een grote tijdswinst of - verlies opleveren, maar pas echt onmisbaar wordt het als de weersomstandigheden gaan tegensteken.

Ik breng aan de twee bewuste personen de boodschap dat ze na dag 6 de groep moeten verlaten, dat er ander logement voorzien is, dat ik bijna alles geregeld heb, maar niettemin valt de boodschap zwaar. Het avondeten verloopt in geen al te best sfeertje. Na het eten leg ik de hele situatie verder uit aan de groep in de hoop dat de boodschap wat kan landen. Gelukkig, ze landt.

Dag vijf en zes worden nog samen afgelegd, met de voltallige groep, in een fijne stemming. Tegen dag zeven zijn de plooien glad gestreken en 's ochtends zeggen we met de groep vrolijk "tot morgen" tegen de twee 'verlaters'. 's Avonds aangekomen in de berghut verneem via de vaste lijn ik dat de twee anderen ook goed gearriveerd zijn in hun berghut (The dutchies ne parler pas de France :-) ) Op de slotdag komen de twee verloren schapen op eigen houtje teruggewandeld richting vertrekplaats van dag één en we drinken met z'n allen een verfrissen glas (of eten een ijsje) op het terras. 

Wanneer we na de lange rit daags nadien thuiskomen en een deelnemend koppel zegt "wij gaan nog even naar't frituur" duurt het niet lang vooraleer alle anderen hebben beslist mee te gaan. Ouders komen ook naar het frituur en ik denk "Phoew, wat een opluchting, het was een superplezante week en groep, niet iedereen heeft de geplande route gedaan, maar iedereen is heelhuids thuis geraakt. En het feit dat ze hier allemaal samen nog blijven hangen in't frituur, zegt heel veel over hoe ze als groep omgegaan zijn met de situatie. Ik vond het een heel pittige trip op gebied van beslissingen en verantwoordelijkheid, maar ik denk dat ik het er goed vanaf heb gebracht.


Let's call it an office with a view :-)

Investeren en bijscholen voor een duurzame toekomst met duurzame gezondheid, soft skills en inclusie als hoekstenen

Terwijl ik onder andere met twee operaties een hele tijd arbeidsongeschikt ben, richt ik mezelf op een duurzame toekomst. Dat doe ik door minimalistischer en ecologisch bewust te leven en me bij te scholen op vlak van duurzame gezondheid, soft skills en inclusie.

Ik ben op zoek naar een job. Corona weegt zwaar op ondernemers, ook op mij.

Ik ben op zoek naar een job. Corona heeft voor veel ondernemingen een zware impact gehad, met vaak zware gevolgen voor de mensen achter de organisaties. Voor mij als oprichter van Fitter&Fitter was de impact zwaar, waardoor ik nu op zoek ga naar een job om te overleven.

Huttentocht Rila & Pirin, puur avontuur en een overdosis natuur

Bulgarije is de Alpen niet, en de Alpen zijn Bulgarije niet. Als reisbegeleider trok ik met een bende Bootz-jongeren naar het Rila- en Piringebergte. Een prachtig en bij wijlen ontroerend avontuur vol gletsjermeren en geluk.

Backpacken in de Alpen

Ik trok als begeleider van een backpackreis met Bootz naar Les Alpes de Haute Provence. Acht dagen met tent en rugzak door de ongerepte natuur. Duurzaamheid en ecologisch bewuste keuzes als rode draad. In fysieke gezondheid, in voeding, in gebruikte materialen en in transport.

Verhuizen naar de tuin om de crisissen te overleven? Of is het een statement?

De recente crisissen (corona, klimaat, energie) laten zich op vele manieren voelen. Het noopte me om drastische beslissingen te nemen om financiële problemen te vermijden. Ik verhuisde naar de tuin en verhuur mijn kamers om de energiecrisis te overleven. Als is het niet enkel om financiële redenen...

Switch! Heroriënteren. Als freelancer aan de slag! Maar waar?

Corona heeft me doen heroriënteren. Een sabatjaar was nodig om uit te zoeken hoe zowel mijn zaak na Corona kon blijven bestaan als wat ik zelf wil doen voor de kost. Een koerswijziging was nodig. Et voilà, een nieuwe weg als freelancer in communicatie en organisatie is een feit, of alleszins een poging tot ...

Corona dwong oprichter Bart om de werking van Fitter&Fitter grondig te herbekijken.

Corona dwong oprichter Bart om de werking van Fitter&Fitter en dus ook zijn werk grondig te herbekijken. De hele organisatie werd dooreengeschud door Corona. Bart neemt je mee in het proces dat heroriëntering is, en hoe arbeidsongeschikt zijn (burnout?) als zaakvoerder geen walk in the park is.

Fietsevent Ronde van België (CMI): It's a paradise. It's not a place you can look for. It's a moment in your life!

Laat je niets wijsmaken, de Ronde Van België is géén fietsevent. Hoe hard de organisatoren ook hun best doen om het zo te laten uitschijnen, dat is het niet. Wat het dan wel is? Ik promoveerde mezelf vrijpostig tot vliegende reporter en fladderde gedurende drie dagen doorheen het peloton om uit te vissen wat het dan wel was, en ik kwam terug met een doos vol verhalen.

Rocky Challenge, Mountainbikeweekend met Count Me In

Een veertigtal mountainbikers waagden zich aan het eerste MTB-weekend van Count Me In. Het beloofde drie dagen vol avontuur, plezier, gezelligheid en vriendschap te worden. Ook ik was van de partij, en zoals dat gaat wanneer ik ergens heen ga, maak ik daar graag een verhaal van :-) Zo ook nu...

Een geslaagde avontuurlijke tocht à la Kamp Waes als sportdag en teambuilding

Vandaag organiseerde Fitter&Fitter een sportieve teambuilding voor VEKA, het Vlaams Energie en Klimaat Agentschap. ‘Iets à la Kamp Waes’, hadden ze gevraagd. Ik was op slag in mijn nopjes. Lees hoe onze groep een uitdagende teambuilding tot een goed eind bracht.

Fitter&Fitter coach Bart fietst de Marmotte

In 2020 vroeg mijn goede vriend Dries of ik de Marmotte wilde meerijden. Ik kende die fietstocht niet en zei in volledige Pipi Langkousstijl: "Ik ken het niet, dus ik weet niet of ik het kan, maar da's goed, het zal wel lukken." Het werd een jaar waarop de fiets een prominentere rol kreeg in mijn leven. Lees hier het, nou ja, euh, "uitgebreide" verslag. :-)

What I talk about, when I talk about preparing de Marmotte

Murakami schreef een bestseller over waar hij tijdens het lopen aan dacht. Bart, trainer-oprichter van Fitter&Fitter, rijdt op 4 september de befaamde Marmotte Granfondo en waande zich een Murakami op de fiets. Lees hier het verslag van de voorbereiding.

Het moeilijkste aan personal training geven is omgaan met de zware emoties

Personal training geven geeft vaak voldoening. Je vormt samen met de klant een hecht duo om samen stap voor stap sterker en fitter te worden. Je deelt de goede momenten van progressie. Maar het is soms ook heel moeilijk. Soms nemen emoties de bovenhand.

5 tips om een betere en blessurevrije loper te worden.

Lees hoe veel lopers worstelen met loopblessures en ontdek met 5 tips hoe jij blessures kan afhouden. Blijf blessurevrij, word sneller, sterker en verbeter je houding met deze tips.

Buiten komen houdt je gezonder deze herfst en winter, niet alleen tegen Corona

De Morgen kopte dit weekend, in het kader van Corona, dat we meer moeten buitenkomen. Ik viel van mijn stoel en kroop er vervolgens weer op. Aha, juist, voor al de rest mogen we binnen blijven, maar voor Corona moeten we meer naar buiten. De wereld op z’n kop. Buiten komen is de max!

REWIND (2013): Stabilisatietraining voor lopers: Trainen voor een sterk lichaam

Lopers worden vaker geplaagd door blessures dan hen lief is. Wanneer het om een eenmalige blessure gaat is het niet zo'n ramp, maar meestal komen blessures terug en blijven ze terug komen. Niet zelden duik je bij een blessure vaak van de ene in de andere blessure. Je raakt er wel eens moedeloos van. Stabilisatietraining vormt een onderdeel van blessurepreventie, maar hoe begin je eraan?

REWIND (2012) Looptechniek: het belang van Core stability

De Keniaanse Jeptoo behaalde zilver op de marathon op de olympische spelen. Het laatste wat je van haar kan zeggen is dat ze niet kan lopen.En toch durven kwatongen dat wel in twijfel trekken bij het zien van haar loopstijl. Sterke overpronatie, knieën die heel hard naar binnen knikken en een onderbeen dat naar buiten wordt geslagen. Maar wel zilver op de spelen. Ze levert er alleszins stof tot discussie mee.

REWIND 2012: Looptechniek: Lopen is geen kinderspel

Lopen, we kunnen het allemaal. Het is kinderspel. Letterlijk. Van zodra we rechtop kunnen staan, proberen we te lopen. En van zodra we kunnen lopen, doen we het alsof het een lieve lust is. Lopen lijkt zo eenvoudig dat we er niet meer bij stilstaan. Of toch niet? (artikel uit 2012, geschreven door Bart Delobel, oprichter van Fitter&Fitter)

Als personal coach maak je sprookjes mee vanop de eerste rij. En je draagt er op de koop toe nog aan bij.

De transformatie van iemand die 10 of 20 kilo verliest door een sportievere en gezondere levensstijl, is eindeloos veel groter dan louter die getalletjes van de weegschaal of prestatie. Het zijn verhalen van openbloeien, van leren geloven in zichzelf, van mentaal sterker worden,... Als coach ben je de bevoorrechte persoon die deze stuk voor stuk prachtige verhaaltjes van kortbij mag meemaken. En dat vind ik waarlijk fantastisch.

Corona: Trek uw mondmasker uit en uw buitensportkleren aan. Dat is solidariteit!

De wereld is de pedalen kwijt. Corona doet de hele wereldpolitiek wild om zich heen slaan. We verstoppen ons letterlijk en figuurlijk achter mondmaskers om de grotere problemen en daarmee onze verantwoordelijkheid en ons falen te ontlopen. Tientallen andere welvaartsziektes richten al jaren meer schade aan dan het C-virus. Ondertussen gaat de planeet in ijltempo naar de vaantjes gaat. Toch zijn we enkel in staat ingrijpende maatregelen te treffen voor Corona. Waarom toch?

REWIND (2013): Looptechniek tot op het bot ontleed

Hoe belangrijk is de loophouding en -techniek voor een loper? Wat is een goede houding en waarom? Hoe belangrijk is de houding van mijn armen en waarom kan het vasthouden van een gsm of drinkbus leiden tot een minder efficiënte houding en misschien zelfs tot een blessure? We ontleden de loophouding tot op he bot en geven je tips voor een goede houding.

Fitter&Fitter aan de elektrische deelbakfiets: Fly me away to a fit and sustainable future

Leuven, de stad die Europees goud won als groene stad, biedt vanaf juli elektrische deelbakfietsen aan. In juni mocht Fitter&Fitter deze bakfietsen al uittesten. En of we daar blij mee waren! Zeg nooit zomaar bakfiets tegen een bakfiets. Een bakfiets is een feest, tenminste als je eigenaar bent van een jonge, speelse geest.

REWIND (2012): Trail, de alternatieve wind door het looplandschap

In 2012 voorspelden we voor het looptijdschrift Zatopek dat trail een enorm hype zou worden. We schreven er een artikel over. 7 jaar later is het looplandschap voor goed veranderd, en daar zijn we blij om.

Karen traint voor Marathon du Mont Blanc met core, kracht en techniek

Na jaren vol trails, marathons en ultra's, neemt Karen dit jaar deel aan de Marathon du Mont Blanc. Vroeger werd ze vaak geplaagd door blessures. Met een uitgebalanceerde training met aandacht voor core stability, krachttraining en techniektraining willen we samen van dit verhaal een succes maken.

Personal training: anders dan anders.

Ken je het gevoel dat een kinesist of voedingscoach je oefeningen of huiswerk meegeeft en dat je er keer op keer niet in slaagt om dat te doen? In personal training gebeurt vaak hetzelfde en dus zochten we andere manieren om ervoor te zorgen dat mensen hun doelen bereiken. Lees hier hoe!

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x